måndag 27 april 2009

Röllika

Achillea millefolium

I folkmun kallad sårläka, läkjeblomma, soldatört, fårblad, timmermansört, galentåra och tusenblad. Tillhör familjen Asteraceae (korgblommiga).

Röllika finner man över hela världen, på ödetomter, fält, betesmarker och ängar. Den är vanlig i hela Europa, Asien och Nordamerika. Detta är ännu en ört med mycket gamla anor. Redan de gamla grekerna använde den för att stoppa blödningar och fortfarande ordineras den för samma ändamål inom homeopati och örtmedicin. Dess läkande egenskaper omnämns i legenden om Akilles: Under det trojanska kriget sägs akilles ha botat många av sina krigare med blad från röllika. Därav det latinska namnet Achillea.
Örten har länge ansetts vara en helig ört. Stjälkar av röllika användes av druiderna för att sia om vädret. Den gamla kinesiska profetian, I Ching, Förändringarnas bok, uppger att femtiotvå lika långa, raka stjälkar av torkad röllika användes på samma sätt som den nutida metoden med tre mynt.
Röllika förknippades också med magi. Under fornengelsk tid sades den ge kraft mot ondska. Enligt fransk och irländsk tradition räknas den som en av evangelisten Johannes örter och på Irland ska man på Johannesafton hänga upp röllika i sitt hem för att hålla sjukdomar borta.
En gammal vidskepelse, som fortfarande lär leva kvar i avlägsna delar av Storbrittanien och USA, är att om en ung flicka kittlar sina näsborrar med en kvist av röllika och näsan börjar blöda, bevisar det att hennes älskare är trogen.

Röllika, röllika, låt din vita prakt ge svar!
Blöder min näsa nu, jag en trogen älskare har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar